Een financiële participatieregeling voor medewerkers kan een belangrijk middel zijn in de strijd om medewerkers aan te trekken dan wel vast te houden. Veelal voelen medewerkers zich meer betrokken wanneer ze – in welke vorm dan ook – financieel participeren in de onderneming. Zo krijgen we geregeld vragen van scale-ups om een participatieregeling in te richten zodat nieuwe medewerkers kunnen meeprofiteren als de onderneming een succes wordt. Maar ook gevestigde bedrijven willen hun medewerkers graag financieel betrekken bij de onderneming zodat ze zich – in meer of mindere mate – eigenaar voelen. Het is bovendien een manier waarop bedrijven zich kunnen onderscheiden van concurrenten op de arbeidsmarkt.
Participatieregelingen zijn er in verschillende soorten en maten, elk met hun eigen doeleinden. Het is belangrijk hier rekening mee te houden wanneer men een bepaalde regeling kiest. Zo is er de collectieve winstdelingsregeling waarbij medewerkers meedelen in de winst. Deze regeling wordt vaak ingezet door gevestigde bedrijven om de motivatie en het saamhorigheidsgevoel te versterken. Een andere mogelijkheid is ‘gainsharing’, waarbij een specifiek doel wordt vastgesteld waar gezamenlijk de schouders onder gezet moeten worden. Ook dit kan motiverend en bovendien richtinggevend werken. Hetzelfde geldt voor de aandelenoptieregeling. Deze geeft medewerkers het recht om aandelen te kopen in de vennootschap van de werkgever, iets wat we vaak zien bij scale-ups. En dan zijn er ook nog certificaten, ofwel aandelen zonder stemrecht.
Al deze regelingen hebben voor- en nadelen. Ze moeten passen in het arbeidsvoorwaardenpakket en bij het doel dat de werkgever ermee wil bereiken. Het samenstellen van participatieregelingen gaat bovendien verder dan wat fiscaal het meest aantrekkelijk is. Ze hebben namelijk ook invloed op het gedrag van medewerkers.
De consultants van BexerHamstra kijken naar het hele plaatje: naar de motivatie en energie die de regelingen losmaken. naar de richting die ze kunnen geven aan de business en naar wat fiscaal-juridisch verstandig is.