Performance management

Performance management is een veelbesproken onderwerp. BexerHamstra gelooft niet in een one-size-fits-all-aanpak.

Neem contact op
collega

De conventionele aanpak van performance management kent een aantal standaardelementen: beoordelingsscores, een leidende rol voor de manager, en een gestandaardiseerd jaarlijks proces bestaande uit target-setting, beoordelen en het bepalen van salarisconsequenties. Steeds meer organisaties vragen zich af of deze conventionele aanpak nog wel aansluit bij de behoeften van hun organisatie en medewerkers. Wij geloven niet in one-size-fits-all. In sommige situaties komt een conventionele aanpak, mits goed uitgevoerd, het beste uit de verf; maar in ander is op maat gemaakt performance management nodig. Het is van cruciaal belang te beginnen bij de strategische prioriteiten en behoeften van medewerker en manager. Van daaruit bepalen we welk soort performance management het best bij de organisatie past. Het ontwerpen van het prestatiebeleid is daarbij slechts het begin. Een effectief prestatiebeleid valt of staat namelijk met draagvlak bij de business en de juiste training, communicatie en implementatie.

Prestatie en beloning

Prestatie en beloning zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De consultants van BexerHamstra kunnen het juiste beloningsinstrument voor uw organisatie bepalen.

Dat prestatie en beloning hand in hand gaan met elkaar blijkt wel uit de volgende voorbeelden:

Het ontwerp van salarisschalen en salarisverhogingen is cruciaal voor de interne beloningsverhoudingen. Als het bijvoorbeeld te lang duurt om het maximum van de schaal te bereiken, kan dat door medewerkers als oneerlijk worden ervaren en daarmee demotiverend werken.

Variabele beloningsregelingen zoals bonussen en sales incentives vertellen medewerkers wat de belangrijkste doelstellingen zijn voor de eigen functie en afdeling. Mits goed ontworpen, kan variabele beloning daarnaast een positief effect hebben op de productiviteit.

Variabele beloningsregelingen die zijn gekoppeld aan de bedrijfsprestaties zorgen voor variabiliteit in de loonkosten en versterken een gevoel van saamhorigheid in de organisatie. Deze regelingen kunnen daarnaast gebruikt worden om de strategische prioriteiten en waarden van de organisatie te communiceren.

Oneerlijke situaties en demotivatie

In bepaalde situaties kunnen beoordelingsscores een effectief hulpmiddel zijn om differentiatie in beloning te objectiveren en om consistentie tussen afdelingen en teams te waarborgen. Wanneer beoordelingsscores echter niet passen of onjuist toegepast worden kan dit resulteren in oneerlijke situaties en medewerkers demotiveren.

Non-financiële vormen van beloning zoals erkenningsregelingen helpen bij het waarderen van medewerkers die voorbeeldgedrag tonen of uitzonderlijk initiatief tonen.

Online gamification platforms zijn in opkomst en kunnen gebruikt worden voor gedragsverandering en speelse competities tussen bijvoorbeeld call centers of sales teams.

Bexer gelooft in een holistische aanpak voor het ontwikkelen van prestatie- en beloningsbeleid.

Wij bepalen niet alleen het best passende ontwerp van de onderliggende arbeidsvoorwaarden maar dragen ook zorg voor de integraliteit van het beloningsbeleid. Ieder beloningsinstrument dient een uniek doel te vervullen en naadloos aan te sluiten op de rest van het arbeidsvoorwaardenpakket.

Een aantal van onze klanten

  • Groendus logo
  • groendus
Onze sterke punten

Waarom kiezen voor BexerHamstra

Wie kiest voor BexerHamstra kiest voor ervaring en deskundigheid. Ons team van professionals is door de wol geverfd als het gaat om beloningsvraagstukken. We kennen het vak door en door. We zijn bovendien pragmatisch ingesteld. We maken het niet moeilijker dan het is en zoeken altijd naar de eenvoudigste oplossing.

Over BexerHamstra
totaaloplossing
Totaaloplossing

We hebben een integrale kijk op beloning, organisatie en pensioen.

mercer
Helder en relevant

Onze adviezen zijn helder en relevant, en altijd gericht op het verbeteren van de business.

persoonlijk contact
Altijd persoonlijk contact

We houden van persoonlijk contact en staan dichtbij de klant. We zijn wendbaar en houden de lijnen graag kort.

vakmensen
Ervaren vakmensen met passie

We hebben alle expertise in huis om een totaaloplossing te kunnen bieden.