Harmonisatie arbeidsvoorwaarden

Na een fusie of overname moeten vaak de arbeidsvoorwaarden worden geharmoniseerd. BexerHamstra kan dit hele traject voor haar rekening nemen, van het kiezen van het juiste beloningsbeleid tot en met de communicatie en implementatie ervan. Daarbij houden we rekening met de strategie en beloningsfilosofie van de organisatie.

Neem contact op
lunchpauze consultants

Wanneer twee organisaties samengaan, heeft dit vaak gevolgen voor de arbeidsvoorwaarden. Zo kan het gebeuren dat medewerkers die nu directe collega’s zijn voor hetzelfde werk verschillend worden beloond. Ook kan het voorkomen dat een functie zwaarder is geworden, bijvoorbeeld omdat de ‘span of control’ na de fusie of overname groter is geworden. Dergelijke ongelijkheid moet worden weggenomen.

Kort gezegd zijn er dan de volgende opties: ofwel de nieuwe organisatie hanteert voortaan het arbeidsvoorwaardenpakket van een van beide gefuseerde organisaties, ofwel er komt een geheel nieuw beloningsbeleid. De eerste variant vraagt vooral rekenwerk. Voor een nieuw beloningsbeleid is een heel nieuw ontwerp van de arbeidsvoorwaardenset nodig; dat is daarom echt een ander vraagstuk. Veelal kiezen organisaties voor deze laatste optie: een geheel of op onderdelen nieuw ontwerp. Dat kan zowel de primaire als de secundaire arbeidsvoorwaarden betreffen, of beide. En het kan gaan om vast en variabel inkomen, maar ook om bijvoorbeeld pensioen, tijd en mobiliteit.

BexerHamstra houdt daarbij rekening met de gevolgen die de totale integratie heeft voor de organisatie. Hoe wordt de nieuwe organisatie ingedeeld? Welke afdelingen ontstaan er? Hoe beïnvloedt de samenvoeging het functiehuis? Hoe verhoudt het nieuwe beloningsbeleid zich tot dat van concurrenten in de markt? Dit hele speelveld nemen we mee bij het ontwerp van de nieuwe arbeidsvoorwaardenset.

Onze consultants kunnen dat en doen dat. We bepalen de kwantitatieve en kwalitatieve impact van de fusie of overname op het totale beloningsgebouw. We analyseren vervolgens concreet wat dit betekent voor de arbeidsvoorwaarden van de individuele medewerkers. Welke plussen en minnen kunnen we tegen elkaar wegstrepen? En is er een compensatieregeling nodig? We ontwerpen, bespreken, discussiëren en rekenen, en zijn erbij tot en met het traject met OR en vakbonden, de juridische implementatie, en de communicatie over de nieuwe arbeidsvoorwaarden.

Een aantal van onze klanten

  • den hartogh
  • Groendus logo
  • topgeschenken.nl
Onze sterke punten

Waarom kiezen voor BexerHamstra

Wie kiest voor BexerHamstra kiest voor ervaring en deskundigheid. Ons team van professionals is door de wol geverfd als het gaat om beloningsvraagstukken. Wij kennen het vak door en door. We zijn bovendien zeer pragmatisch ingesteld. We maken het niet moeilijker dan het is en zoeken altijd naar de eenvoudigste oplossing.

Over BexerHamstra
totaaloplossing
Totaaloplossing

We hebben een integrale kijk op beloning, organisatie en pensioen.

mercer
Helder en relevant

Onze adviezen zijn helder en relevant, en altijd gericht op het verbeteren van de business.

persoonlijk contact
Altijd persoonlijk contact

Wij houden van persoonlijk contact en staan dichtbij de klant. We zijn wendbaar en houden de lijnen graag kort.

vakmensen
Ervaren vakmensen met passie

We hebben alle expertise in huis om die totaaloplossing te kunnen bieden.