Het lijkt vrij eenvoudig medewerkers eerlijk te belonen voor het werk dat ze doen. Maar naarmate een organisatie groeit en complexer wordt, neemt ook de kans op oneerlijk belonen toe. Hoe leeftijds- en genderonafhankelijk is bijvoorbeeld uw beloningsbeleid? En beloont uw organisatie vooral op basis van de lengte van iemands dienstverband? In dat laatste geval kan een ongewenste inkomenskloof ontstaan tussen medewerkers die lang en medewerkers die nog maar kort in dienst zijn. Wie nog niet zo lang bij de organisatie werkt maar wél goed presteert en zich ook snel ontwikkelt, kan dat als oneerlijk ervaren.
Het is dus lang niet eenvoudig om, rekening houdend met alle medewerkers en alle zaken die er spelen, op een voor iedereen eerlijke manier te belonen. BexerHamstra kan klanten ondersteunen bij het identificeren en verhelpen van oneerlijke verschillen. We hebben namelijk ook verstand van belonen. Het begint met data-analyse en secuur rekenwerk. Meten is weten. Vervolgens helpen we met het interpreteren van de resultaten. We zoeken inhoudelijke verklaringen voor onverwachte beloningsverschillen. Met die kennis en dat inzicht kunnen onze klanten aan de slag om hun beloning eerlijker te maken.
De komst van een nieuwe Europese richtlijn brengt het onderwerp ‘fair pay’ de komende jaren alleen maar in een stroomversnelling. Als deze wetgeving in werking treedt, hebben medewerkers bijvoorbeeld het recht om te weten hoe de eigen beloning zich verhoudt tot die van andere medewerkers in dezelfde functie. Ons advies is nu alvast orde op zaken te stellen.